Falafelit ovat uppopaistettuja palloja tai pihvejä, jotka sisältävät kikherneitä tai härkäpapuja tai molempia. Ne ovat perinteinen Lähi-idän ruoka, jota tarjotaan pitaleivän ja vihannesten kanssa. Kurdistanissa falafelit tarjoillaan samoon leivän kanssa.
En kovinkaan paljon pidä uppopaistamisesta, koska se on suttaavaa ja epäterveellistä. Sillä tavalla kuitenkin ruokaan saa hyvää makua, joten välillä se on ihan ok. On kuitenkin kiva jos uunissa paistaminen käy vaihtoehdoksi ja lopputulos olisi edes lähes yhtä hyvää mitä uppopaistettaessa saa. En kokeillut tätä ohjetta uppopaistamisen osalta, mutta senkin pitäisi ihan onnistua (kuten Viimeistä murua myöten -blogissa). Nyt en voi siis verrata uppopaistettaviin, mutta Kurdi on yleensä se paras makutuomari. Ja nämä kyllä upposivat todella hyvin. Juuri ja juuri ehdin ottamaan kuvat blogia varten. Itsekin tykkäsin, kun eivät olleet kuivia tai murentuneet. Falafelien pinta oli myös kivan rapea.
Falafel
18 kpl2 ½ dl kuivattuja kikherneitä
Mausteseos
½ sipuli tai pieni sipuli
3 valkosipulinkynttä
kourallinen silputtua lehtipersiljaa
2 tl kuivattua korianteria
1 tl suolaa
2 ½ tl juustokuminaa
3 kierrosta mustapippuri
½ tl maustepippuria
ripaus kardemummaa
1 rkl perunajauhoja
Lisäksi
1 tl soodaa
2 rkl vettä
seesaminsiemeniä
oliiviöljyä (uuni)
rypsiöljy (uppopaisto)
Liota kikherneitä runsaassa vedessä vähintään 12 tuntia. Jos liotat pidempään, vaihda vesi välillä. Huuhtele kikherneet liotuksen jälkeen.
Mausteseos: Silppua sipulit ja lehtipersilja pieniksi monitoimikoneessa. Lisää loput mausteet ja sekoita.
Lisää kikherneet mausteseokseen ja sekoita karkeaksi taikinaksi (ei täysin sileää, mutta ei saa olla kovin isoja paloja). Anna taikinan maustua jääkaapissa pari tuntia tai seuraavaan päivään. Lisää soodavesi taikinaan ja sekoita hyvin. Muotoile taikinasta palloja tai litteitä pihvejä (käytä falafel muottia). Voit koristella pallot/pihvit seesaminsiemenillä jos haluat.
Uunissa: Voitele falafelit oliiviöljyllä ja paista 200 asteessa 20-30 min (riippuu muodosta) kullanruskeiksi.
Uppopaistaminen: Paista öljyssä molemmin puolin ja nosta siten talouspaperin päälle, jotta ylimäärä öljyä imeytyy siihen.
Tarjoile naan tai samoon leivän sekä vihannesten kanssa.
Falafel muotti |
Vinkit
Perunajauhot auttavat taikinaa pysymään kasassa. Jos perunajauhot ei sovi, kikhernejauhot voisi toimia myös.Tee vain sen verran kuin syöt, sillä ovat parhaimmillaan tuoreena.
Falafel muotin suojana voi käyttää tuorekelmua.
Tee taikinaa reilusti ja pakasta se (en ole vielä kokeillut pakastamista, mutta olen lukenut että voi pakastaa).
Huom! Kikherneitä pitää yleensä keittää 45-75 min. Aidoissa falafeleissa kikherneitä ei kuitenkaan keitetä, joten niiden syöminen voi aiheuttaa ruokamyrkytysten kaltaisia oireita.
Lähde: Hieman muunneltuna https://www.viimeistamuruamyoten.com/maailman-parhaat-falafelit/
Päältä rapea, sisältä kostea. |
Nyt pitäisi vielä tehdä reilu annos taikinaa pakastimeen, josta tarpeen tullen saa paistettua tuoreet ja rapeat falafelit.
Ps. Voit liittyä blogin postituslistalle tästä linkistä tai blogista löytyvästä lomakkeesta. Tällöin saat ilmoituksen sähköpostiin, kun uusi postaus on julkaistu.
Nam niin pakko kokeilla näitä 😍
VastaaPoistaKannattaa kokeilla 😍
PoistaPahoittelut että julkaisin kommentin näin myöhään, mutta mitään ilmoitusta ei tullut kommentista. On ihan yleinen ongelma ollut nyt muutaman kuukauden :/