Qozi eli naudan- tai lampaanlihapata on meillä yksi perusruoista, jota tulee tehtyä aika usein. Kuvassa on naudanliha qozia. Qozi vaatii ainakin kahden tunnin keittämisen, jotta siitä tulee maukasta.
Tällä kertaa lisäsin ensimmäistä kertaa qozin joukkoon myös kuivattuja limejä (ks. kuva yllä). Pari kertaa olen kokeillut jo niitä kabsan (tästä ohjetta myöhemmin) joukossa, mutta ei niistä makua irronnut, koska en tajunnut tehdä niihin ensin reikiä. Kuivattuja limejä voi ostaa ainakin itämaisista kaupoista. Niitä myydään valmiissa pusseissa tai irtomyynnissä.
Välillä tuli tehtyä myös ilman tomaatteja ja ilman tomaattipyreetä, mutta ei ollut läheskään niin hyvää kuin niiden kanssa. Tomaattien kalttausta ei tarvitse tehdä, mutta sillä tavalla qozista saa kauniimman lopputuloksen. Itse en yleensä kalttaa, mutta kurdit yleensä kuorivat tomaatit.
Qozi - Lihapata
n. 1 kg luullista naudan- tai lampaanlihaa
2-3 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1-2 tomaattia
n. 2 cm pala inkivääriä tai 1/2 tl jauhettua inkivääriä
1-2 rkl tomaattipyreetä
2 laakerinlehtiä
(1-2 kuivattua limettä)
vettä
Paloittele liha isoiksi paloiksi (n. 4 cm). Ripottele suolaa lihojen päälle. Kuori ja paloittele sipuli isoiksi paloiksi. Kalttaa tomaatit kastamalla ne kiehuvaan veteen (ei välttämätöntä) ja paloittele isoiksi paloiksi. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet. Tee haarukalla tai muulla terävällä reikiä kuivattuihin limeihin.
Lisää pataan oliiviöljy, kuumenna se ja lisää sipulit sekä lihanpalat. Ruskista lihoja hetken aikaa ja lisää loput aineet. Lisää kiehuvaa vettä niin paljon, että lihat peittyvät. Lisää tarvittaessa vettä, ettei pala pohjaan. Anna kiehua ensin täysillä n. 10 min ja sen jälkeen hauduta (levy 2-3) noin kaksi tuntia. Sekoita välillä ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa.
Tarjoile riisin, vihannesten ja naan leivän kanssa.
Lue täältä ohje riisin valmistukseen.
Vinkit
Pakasta inkiväärin palat sopivan kokoisina paloina, niin saat aina tarvittaessa lisättyä niitä qozin joukkoon.Voit tarvittaessa ottaa kuivatut limet pois, jos et halua liian vahvaa limen makua.
Lähde: Kurdi (itse lisännyt ohjeeseen laakerinlehdet ja kuivatut limet)
Ps. Voit tilata uusimmat postaukset sähköpostiisi blogista löytyvästä lomakkeesta tai tästä linkistä.
Seuraa myös Kurdin kanssa keittiössä -blogia somessa:
Bloglovin
Ei kommentteja
Lähetä kommentti