Shlei bamya eli okrakeitto maistuu kasvisversiona riisin kanssa. Okrakeiton joukkoon voit laittaa myös naudan-tai lampaanlihaa antamaan lisämakua.
Okra on kulmikas kotahedelmä, jonka sisällä on pieniä siemeniä ja kasvilimaa. Okra maistuu miedolta ja pehmeältä. Minun kuitenkin kesti tottua siihen makuun tai ehkä eniten kuitenkin häiritsee okran rakenne. Itse syönkin mieluummin pelkkää tomaattista lientä riisin kanssa. Lapsi taas söi erittäin mielellään itse okratkin keitosta. Mutta tämä meidän tapaus taitaakin olla ainakin vielä kaikki ruokainen. Nirsoilee enemmänkin jos yrittää jotain herkkuja tarjota, tosin eipä noin pienen herkkuja tarvitse syödäkään.
Yleensä okra syödään kypsennettynä, mutta sitä voi käyttää raakanakin esim. salaateissa. Tuoreiden okrien käsittely on hiukan ikävää, koska ne ovat limaisia ja ne saavat myös kädet kutiamaan. Okra saostaa keitot perunajauhojen tapaan. Jos et halua saostaa keittoa, leikkaa molemmat päät pois (niin että reikiä näkyy leikkauspinnassa) ja pese juoksevan veden alla hyvin. Tämä on kuitenkin aikaa vievää. Parempi tapa on pestä em. tavalla leikatut okrat nopeasti ja keittää niitä maksimissaan 5 minuuttia. Siivilöi ja käytä heti tai anna jäähtyä ja pakasta tulevaa käyttöä varten.
Tuore okra säilyy muovipussissa +8 - +12 asteessa.
Lue reseptin jälkeen miten terveellinen okra on.
Shlei bamya
Lihan kypsennys1 rkl oliiviöljyä
½ - 1 kg naudan- tai lampaanlihaa
½-1 tl suolaa
(kuivattu lime)
vettä
Okrakeitto
n. 400 g tuoreita tai pakastettua okraa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2-4 kaltattua tomaattia
1-2 rkl oliiviöljyä
n. 2 rkl tomaattipyreetä
½ -1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl jauhettua tai kourallinen tuoretta korianteria
vettä
(¼ - ½ sitruunan mehu)
Kypsennä ensin liha. Laita kattilaan oliiviöljyä ja lihat. Mausta suolalla ja lisää kuivattu lime jos haluat. Lisää kiehuvaa vettä niin paljon, että lihat juuri peittyvät. Keitä lihaa 1-1 ½ tuntia. Lisää tarvittaessa vettä.
Pese tuoreet okrat huolellisesti ja leikkaa pois kovat kannat tai sulata pakastetut okrat liottamalla vedessä.
Kuori ja silppua sipulit pieniksi.
Kalttaa tomaatit: Tee terävällä veitsellä risti tomaatin kantapäähän. Kiehauta vettä ja laita tomaatit veteen n. ½ minuutin ajaksi. Ota pois kuumasta vedestä ja kuori tomaatit. Paloittele tomaatit pienemmiksi paloiksi.
Lisää kattilaan oliiviöljy, sipulit, okra ja tomaatin palat, tomaattipyree sekä mausteet (ei sitruunamehua). Paista 10 minuuttia välillä sekoittaen.
Kaada okrien joukkoon lihat sekä keitinvesi. Lisää vielä tarvittaessa lisää kuumaa vettä. Anna hautua n. 20-30 minuuttia.
Lisää vielä lopuksi sitruunamehua jos haluat ja hauduta vielä n.15 min.
Tarjoile riisin ja naan leivän kanssa. Lisäksi voit tarjota myös kanaa.
Vinkit
Keiton voi tehdä myös hyvin ilman lihaa.Tee kuivattuun limeen reikiä haarukalla, jotta siitä irtoaa makua. Kuivattu lime kannattaa laittaa lihan joukkoon (mitä kauemmin keitossa, sitä enemmän makua).
Keiton voi myös pakastaa.
Lähde: alkuperäinen resepti sekä Ruokakulttuuri islamin maissa kirja s. 363, tietoa, tietoa, tietoa
Terveellinen okra
Okralla on monia terveyshyötyjä:- Voi auttaa pitämään verensokerin tasaisena hidastamalla sokerin imeytymistä suolistosta.
- Okra sisältää runsaasti A-vitamiinia, antioksidantteja, beetakaroteenia, luteeiinia ja ksantaania, jotka yhdessä A-vitamiinin kanssa ovat hyväksi näölle sekä iholle. Voi ehkäistä kaihia.
- Okrassa on runsaasti foolihappoa. 100 g okraa on ¼ päivän saantisuosituksesta. Foolihappo on tärkeää alkuraskaudessa ja se auttaa ehkäisemään sikiön epämuodostumia.
- Okra sisältää runsaasti C-vitamiinia. Saattaa parantaa vastustuskykyä sekä vähentää astmaoireita.
- Okran syöminen voi helpottaa ummetusta, sillä sen sisältämä ravintokuitu toimii luonnollisena laksatiivina.
- Okra on hyväksi luiden terveydelle sekä ehkäisee veren hyytymistä, sillä se sisältää runsaasti K-vitamiinia.
- Okra sisältää liukoista kuitua ja pektiiniä, joka auttaa alentamaan kolesterolia.
Recipe in English
Here is also recipe in English. If you find any odd words or sentenced you don't understand leave me a message so we can fix this recipe. Use tag (= tunnisteet) "recipes in English", so you will find other translated recipes also. Let me know what recipe you want in English.
Shlei bamya
Cook the meat
1 tablespoon of olive oil
½ - 1 kg of beef or lamb meat
½ to 1 teaspoon of salt
(dried lime)
water
1 tablespoon of olive oil
½ - 1 kg of beef or lamb meat
½ to 1 teaspoon of salt
(dried lime)
water
Okra soup
about 400 g fresh or frozen okra
1 onion
2 garlic cloves
2-4 peeled tomatoes
1-2 tablespoons of olive oil
about 2 tablespoons tomato puree
½ -1 teaspoon of salt
½ teaspoon black pepper
1 teaspoon ground coriander or a handful of fresh coriander
water
(¼ - ½ lemon juice)
about 400 g fresh or frozen okra
1 onion
2 garlic cloves
2-4 peeled tomatoes
1-2 tablespoons of olive oil
about 2 tablespoons tomato puree
½ -1 teaspoon of salt
½ teaspoon black pepper
1 teaspoon ground coriander or a handful of fresh coriander
water
(¼ - ½ lemon juice)
First cook the meat. Put olive oil in the saucepan and add meat pieces. Season with salt and add dried lime if you like. Add boiling water so much that the meat is just covered. Cook meat for 1-1½ hours. Add water later if necessary.
Wash the fresh okras carefully and cut out the hard stems of okra pod or melt the frozen okras by soaking in water.
Peel and chop the onions into small pieces.
Peeled tomatoes: Make a cross with a sharp knife to the tomato heel. Boil water and put the tomatoes in water for about ½ minutes. Take off the hot water and peel the tomatoes. Cut tomatoes into smaller pieces.
Add to pan olive oil, onions, okra and tomato pieces, tomato puree and spices (no lemon juice). Cook for 10 minutes with stirring.
Pour the meat and its soup into the okra soup. Add more hot water as needed. Let it brew for about 20-30 minutes.
Finally add lemon juice if you want to cook for about 15 minutes.
Serve with rice and naan bread.
Tips
You can make bamya soup also without meat.
Make the holes in the dried limes with the fork to loosen the taste. The dried lime should be put into the meat soup (the longer it is cooked, the more flavor it is).
Edit: Lisätty ohje englanniksi 8.11.18
Ei kommentteja
Lähetä kommentti