Shakar lama (tai ghraybeh) ovat irakilaisia kardemummalla maustettuja rapeita pikkuleipiä.
Näistä pikkuleivistä tuli mielestäni hieman liian isoja (á 20 g), sillä ne levisivät uunissa jonkin verran.
Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty hirvensarvisuolla, mutta ei ole mikään pakollinen tässä. Hirvensarvisuolan tehtävä on nostattaa leivonnaista.
Meillä juhlittiin viime sunnuntaina pikku neidin 2 v synttäreitä, joissa näitä shakar lama pikkuleipiä oli tarjolla. Itse neitiä mitkään tällaiset herkut ei kiinnosta, joten hänelle oli tarjolla vain rusinoita ja naksuja. No ei ole ainakaan äitiinsä tullut tässä asiassa.
Shakar lama
20-30 kpl75 g voita/margariinia
2 dl tomusokeria
½ rkl vaniljasokeria
reilu 1 tl kardemummajauhetta
¾ dl rypsiöljyä
½ tl suolaa (tai hirvensarvisuolaa)
n. 2 ½ dl vehnäjauhoja
kuorittuja manteleita tai suolaamattomia pistaaseja
Vatkaa voi/margariini, sokerit ja kardemumma vaahdoksi. Lisää öljy ja sekoita. Lisää suola sekä vehnäjauhot pikkuhiljaa, kunnes tulee sopivan muotoiltava taikina. Älä sekoita taikinaa liikaa.
Muotoile taikinasta pieniä palloja (10-20 g, halk. 2-3 cm). Laita keskelle manteli tai pistaasipähkinä ja litistä samalla keksi litteämmäksi. Jätä leviämisvaraa.
Paista uunin keskitasolla 20-30 minuuttia koosta riippuen. Älä avaa uunin luukkua liian aikaisin.
Nauti teen kanssa.
Säilyy jääkaapissa parisen kuukautta.
Lähde: alkuperäinen ohje
Ei kommentteja
Lähetä kommentti